"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Виявлення дефектів друкованих плат за допомогою методу віднімання зображень

Халаїм В. П., магістрант

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна

Анотація

Розглянуто метод віднімання зображень для автоматизованого візуального контролю друкованих плат та основні дефекти, що виникають при формуванні провідникового рисунку. Запропоновано вдосконалення методу на основі збільшення числа кроків для попередньої обробки зображень, а саме приведення розміру та орієнтації відповідно до еталонного зображення.

Ключові слова: Розпізнавання зображень, друкована плата, дефекти.

Аннотация

Рассмотрен метод вычитания изображений для автоматизированного визуального контроля печатных плат и основные дефекты, возникающие при формировании проводникового рисунка. Предложено усовершенствование метода на основе увеличения числа шагов для предварительной обработки изображений, а именно приведение размера и ориентации в соответствие с эталонным изображением.

Ключевые слова: Распознавание изображений, печатная плата, дефекты.

Abstract

An approach for detection of PCB defects by image subtraction method for automated optical inspection and major defects occurring during the manufacturing of pro-conductor pattern are shown. The improved method is based on increasing the number of steps for image pre-processing, namely the actuation time-measure and orientation in accordance with the reference image.

Keywords: Pattern recognition, PCB, defects.

Додатки:
Download this file (RTPSAS_2017_s2_t11.pdf)Халаїм В. П.[Тези]550 Kb

...

 

Коментарі  

 
# Адаменко Володимир Олексійович 20.03.2017 11:28
Доброго дня.
Скажіть будь ласка, яким чином планується орієнтація та масштабування зображення плати? Тобто за рахунок чого система буде визначати, що плата потребує орієнтації та масштабування?
 
 
# Халаїм 24.03.2017 16:37
Доброго дня.

Приведення до однакового масштабу можливо за допомогою сторонніх бібліотек, деякі сучасні проекти на зразок Pillow-SIMD, дозволяють робити це з мінімальною втратою корисної інформації для таких процесів.

Визначення ж правильної орієнтації питання більш складне та може бути вирішене як нанесенням певних позначок на друковану плату, що вкаже чи правильно орієнтоване зображення прийшло на вхід. Або ж використання алгоритмів які дають однакову відповідь в незалежності від того як орієнтоване зображення(SIFT, SURF).
 
 
# Адаменко Володимир Олексійович 26.03.2017 13:10
А сторонні бібліотеки можуть самостійно визначити необхідність масштабування?
Думаю для вирішення цих проблем можна скористатися реперними знаками, які все одно наносяться на друковану плату для суміщення фотошаблонів.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma