"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Збудження ультразвукових п’єзовипромінювача на частоті послідовного резонансу

Кирпатенко І. М., к.т.н.; Новосад А. А.

Науково-виробниче підприємство «Впроваджувальна експериментальна лабораторія», Київ, Україна
Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Київ, Україна

Анотація

В роботі визначено умови збудження системи генератор-п’єзовипромінювач та проаналізовано спосіб компенсації впливу статичної ємності на передаточну характеристику генератора з метою збудження п’єзовипромінювача на частоті послідовного резонансу.

Ключові слова: п’єзовипромінювач, послідовний резонанс, статична ємність.

Аннотация

В работе определены условия возбуждения системы генератор-пьезоизлучатель и проанализирован способ компенсации воздействия статического емкости на передаточную характеристику генератора с целью возбуждения пьезоизлучателя на частоте последовательного резонанса.

Ключевые слова: пьезоизлучатель, последовательный резонанс, статическая емкость.

Abstract

The conditions of the excitation of the generator-piezo was determined and analyzed a method of compensating the impact of static capacitance on the transfer characteristic of the generator with the aim of driving piezo serial resonance frequency.

Keywords: piezo, serial resonance, the static capacitance.

...

 

Коментарі  

 
# Мовчанюк А. В. 12.03.2014 23:36
Добрий вечір шановні.
Наскільки мені зрозуміло з тексту, на рис.2 зображено мостову схему виділення сигналу зворотного звязку. Чи враховували автори вплив індуктивності обмоток диф. трансформатора на роботу схеми? Чи можна замінити трансформатор на два резистори чи дві ємності та з них знімати сигнал зворотного звязку?
 
 
# Новосад А. А. 18.03.2014 17:25
Індуктивності намагнічування обмоток трансформатора ми не враховували, оскільки номінальний режим роботи струмового трансформатора – це режим, близький до режиму короткого замикання. Таким чином, індуктивність намагнічування трансформатора виявляється зашунтованою низьким опором навантаження. Щодо індуктивності розсіювання – раціональним конструктивним виконанням трансформатора – використанням тороідального осердя та спільною намоткою обмоток - її можна звести до мінімуму. Теоретично використання резисторів для зняття сигналу зворотного зв’язку можливе. Але при цьому необхідно також буде застосувати диф. підсилювач для виконання операції віднімання сигналів, пов’язаних з ємнісною складовою. Окрім цього, і це на нашу думку, найважливіше, використання трансформатора забезпечує гальванічну розв’язку силових та сигнальних кіл.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma