"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Зв’язок між перетворенням RTF та перетворенням Фур’є.

Автор:

Іванюк Наталя Олександрівна, аспіранка; Рибін Олександр Іванович, д.т.н. професор (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", м. Київ, Україна)

В роботі запропоновано алгоритми переходу від перетворення RTF до перетворення Фур'є і навпаки при різних представленнях функцій лінійної системи (у вигляді дробно-раціональної функції, імпульсної характеристики та частотної характеристики). Показано позитивні та негативні властивості обох перетворень. Наведено приклад, що ілюструє простоту і точність результатів при реалізації запропонованих алгоритмів переходу. Запропоновані алгоритми достатньо просто програмуються для обчислень на ПЕОМ.
Ключові слова: Перетворення RTF та Фур'є, ряд Тейлора, Частотні характеристики, функція кола, ортогональні перетворення, теорема про диференціювання оригіналу та частотної характеристики.

...

Додатки:
Download this file (RTPSAS_2012_s1_p25.pdf)Іванюк Н.О., Рибін О.І., тези[Повний текст]285 Kb
 

Коментарі  

 
# Андрій Анатолійович Новосад 22.02.2012 14:37
Скажіть, будь-ласка, чи потребує при практичному використанні перетворення RTF більших обчислювальних можливостей мікропроцесора або мікроконтролера у порівнянні з перетворенням Фур'є?
 
 
# Іванюк 22.02.2012 19:37
Ні, перетворення RTF при практичному використанні не потребує більших обчислювальних можливостей ні мікропроцесора, ні мікроконтролера. Перетворення RTF дозволяє замінити операції множення операціями додавання, що значно спрощує обчислення.
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 23.02.2012 17:51
Дякую за відповідь!
 
 
# Закревський О. Ф. 22.02.2012 17:30
виникає два запитання:
- вкажіть, будь-ласка, який базис лежить в основі перетворення RTF;
- чим перетворення RTF відрізняється від перетворення Лапласа.
 
 
# Іванюк 24.02.2012 12:17
Цитую Закревський О. Ф.:
виникає два запитання:
- вкажіть, будь-ласка, який базис лежить в основі перетворення RTF;
Дискретне перетворення Фур'є (ДПФ) - базується на переході від неперервного інтеграла Фур'є до дискретного.
RTF - базується на перетворенні Фур'є для різнецевих методів (є "калькою" в області Фур'є різнецевих методів).
Тому в ДПФ після обмеження спектра в оригіналі виявляють осциляції за рахунок обмеження спектра.
В RTF виникає загасання високих частот за рахунок кінцевого (не нескінченного) малого кроку дискретизації в натуральних координатах.

- чим перетворення RTF відрізняється від перетворення Лапласа.

Перетворення RTF відрізняється від перетворення Лапласа так само як перетворення Фур'є відрізняється від перетворення Лапласа.
 
 
# Назарько А.І. 22.02.2012 19:14
Виникає питання, що являє собою перетворення RTF - незрозуміла як сама назва (чи це абревіатура?), так і математична основа самого перетворення. Це оригінальні результати?
 
 
# Іванюк 24.02.2012 12:30
Відповідь на Ваше запитання Ви можете знайти в літературі:
Рыбин А.И. Анализ линейных систем в области трансформант собственных частот преобразования RTF / А.И.Рыбин, А.П.Ткачук // Радиоэлектроника - 2006. - №11. - С.56 - 63 (Изв.вузов).
Ніжебецька Ю.Х. Підвищення точності ортогональних перетворень для аналізу лінійних систем / Ю.Х. Ніжебецька, О.І.Рибін, О.Б.Шарпан // Наукові вісті НТУУ "КПІ". - 2008. - №5. - С. 12 - 18.
Рибін О.І. Властивості перетворення RTF / О.І.Рибін, Ю.Х.Ніжебецька, С.С.Наталенко // Радіоелектроніка. Інформатика. Управління. - 2010. - №1(20). - С. 93 - 97.
 
 
# Васильев В. И. 23.02.2012 10:28
Чи не є принцип даного перетворення аналогом, як існує звязок між Z-перетворенням і Z-формами, або між претворенням Лапласа і Карсона-Хевісайда або переходом від передаточної функції до частотної передаточної функції?
 
 
# Іванюк 24.02.2012 12:32
Перетворення RTF є тільки аналогом перетворення Фур'є з усіма його позитивними властивостями.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma