"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Ергономічні обмеження в інформаційно-вимірювальних системах

Бичковський Владислав Олексійович, к.т.н., доцент; Реутська Юлія Юріївна

Національний технічний університет України
«Київський політехнічний інститут», м.Київ, Україна

Анотація

На підставі аналізу закономірності збільшення кількості інформації в пам’яті людини-оператора та продуктивності її роботи визначено вплив людського фактора на роботу інформаційно-вимірювальних систем. Враховано вплив відсутності інформації на збільшення ентропії. Враховано час досягнення максимальної продуктивності роботи людини-оператора.

Ключові слова: людина-оператор, інформація, продуктивність роботи.

Аннотация

На основе анализа закономерности увеличения количества информации в памяти человека-оператора и продуктивности его работы определено влияние человеческого фактора на работу информационно-измерительных систем. Учтено влияние отсутствия информации на увеличение энтропии. Учтено время достижения максимальной продуктивности работы человека-оператора.

Ключевые слова: человек-оператор, информация, продуктивность работы.

Abstract

Influence of the human factor in the work of information-measuring systems is determined by analyzing the patterns of increasing the information amount in the human operator memory and his work productivity. The information absence influence on the entropy increase is taken into account. Time to reach the maximum productivity of a human operator is taken into account.

Keywords: human operator, information, productivity.

...

 

Коментарі  

 
# Адаменко Володимир Олексійович 14.03.2016 13:38
Доброго дня
На жаль з тез не дуже зрозуміло, як отримана формула дозволяє визначити ергономічні обмеження в ІВС і про які саме обмеження йде мова?
 
 
# Реутська Юлія Юріївна 19.03.2016 13:33
Доброго дня!
Формули (8),(9) показують. як впливає "мю" на збільшення кількості інформації в пам'яті ЛО. Величина "мю" залежить від характеристик індивідуума, його психофізичного стану тощо. Нас цікавить відрізок часу, на якому у ЛО спостерігається підвищення та падіння продуктивності роботи. Максимум продуктивності спостерігається тоді, коли t=tm, особливості індивідуума оцінюються а1 та а2. Замість "мю"=константа, буде R=1-"Мю", яке залежить від часу. З останньої формули видно, яка динаміка обмежень на швидкість зростання інформації в пам'яті ЛО, якщо з пристроїв відображення інформація надходить із швидкістю Cn.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma