"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Модифікація симплексного методу Нелдера і Міда.

Максимець Денис Володимирович; Тарабаров С.Б., к.т.н., доцент

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", м. Київ, Україна

Анотація

Представлено результати розробки модифікації симплексного методу Нелдера і Міда оптимізації функцій, що описують параметри радіоелектронної апаратури. Наведено приклади роботи симплексного методу Нелдера і Міда та розроблюваної модифікації цього методу.

Ключові слова: проектування РЕА, оптимізація, комп’ютерне моделювання.

Аннотация

Представлено результаты разработки модификации симплексного метода Нелдера и Мида оптимизации функций, которые описывают параметры радиоэлектронной аппаратуры. Наведены примеры работы симплексного метода Нелдера и Мида та разрабатываемой модификации этого метода.

Ключевые слова: проектирование РЭА, оптимизация, компьютерное моделирование.

Abstract

The results of designing of Nelder-Mead algorithm modification, which describes options of radio-engineering hardware, are presented. Examples of using Nelder-Mead algorithm and its modification are presented.

Keywords: radio-engineering designing, optimization, computer modeling.

...

 

Коментарі  

 
# Адаменко Володимир Олексійович 14.03.2016 11:40
Доброго дня
А чи змінюється швидкість роботи модифікованого Вами алгоритму?
 
 
# Максимець Д. В. 14.03.2016 19:10
Доброго дня.
Швидкість роботи відрізняється, але не суттєво. На даний момент досліджена лише функція Розенброка. На прикладі 50 різних симплексів отримано, що відношення кількості ітерацій розроблюваного алгоритму до кількості ітерацій методу Нелдера і Міда складає близько 0,9. Надалі буде досліджено і інші функції і виведена більш широка статистика. Також, можна додати, що в деяких випадках симплекс при роботі методу Нелдера Міда дуже швидко вироджувався, на відмінну від розроблюваної модифікації методу.
 
 
# Шунков В. В. 14.03.2016 17:35
Які є шляхи поєднання цього методу з імовірнісними методами, оскільки останній часом в обчислювальній техніці з'явилися широкі можливості паралельних обчислень?
 
 
# Максимець Д. В. 14.03.2016 19:15
Напевно в цьому випадку можна використовувати імовірнісні методи для задання початкового симплексу, тобто зробити симплекс недетермінованим.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma