"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Аналітичний багаточастотний фазовий метод вимірювання дальностей

Шинкарук Олег Миколайович1, д.т.н., проф.; Любчик Віталій Романович1, к.т.н., доц.; Лантвойт Максим Олегович2

(1Хмельницький національний університет, Хмельницький, Україна; 2Київський національний торгівельно-економічний університет, Київ, Україна )

У роботі розглядається аналітичний багато частотним спосіб вимірювання відстаней до багатьох об’єктів. Шляхом вимірювання фазових зсувів та амплітуд гармонійних сигналів в заданому діапазоні частот із рівномірним кроком відбитих від трьох та чотирьох об’єктів та розв’язання відповідної системи рівнянь встановлено що даний підхід можна розповсюдити на довільну кількість об’єктів. Для вимірювання відстаней до деякої кількості об’єктів необхідно застосування в два рази більшої кількості частот ніж об’єктів.

Ключові слова: фазовий зсув, амплітуда, система лінійних рівнянь, степеневе рівняння, дальність.

...

 

Коментарі  

 
# Горященко К. Л. 11.03.2013 11:24
Доброго дня!
У рівнянні (2) n-кількість об'єктів. Що буде у випадку, коли кількість об'єктів буде оцінена меншим числом, ніж їх фізична кількість?
 
 
# Любчик В. Р. 11.03.2013 11:48
У цьому випадку точної відповіді не буде. Кількість об'єктів потрібно задавати або точно таку яку потрібно, або більшу. В останньому випадку для n об'єктів будуть точні відповді, а для інших будуть значення які не мають фізичного сенщу, що буде вказувати про відсутність об'єктів.
 
 
# Авдеенко Г. Л. 11.03.2013 20:57
Здравствуйте !
Есть несколько вопросов:
1) Правильно ли я Вас понял, что согласно выражения (2) в Вашей модели имеется ряд дискретных частот для зондирования объектов, а именно: f1=f0, f2=2f0, f3=3f0.......fm = mf0 ?
2) Размерность системы уравнений (6) выбрана равной 3 в предположении наличия 3-х отражателей ?
3) Разве теорема Виета предназначена и для решения кубических уравнений а не квадратных ?
4) вверху на странице 141 у Вас написано, что Ae1, Ae2,....Aem - это амплитуда суммарного сигнала на 1-й частоте зондирования. Мне кажется, правильно будет сказать, что Ae1 - ампл. сумм.сигнала на 1-й частоте; Ае2 - на 2-й частоте,.....Aem - на m-ой частоте. Тоже самое и с фазой.
 
 
# Адаменко В. О. 12.03.2013 18:54
Доброго дня
Здається у Вас плутанина в термінології: "отримуємо один гармонійний сигнал із деякім значенням амплітуди та фазового зсуву, які мають складну... "
Наважусь припустити, що мова все ж йде про суму гармонійних сигналів.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma