"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Проектування системи домашньої автоматики «Розумний дім»

Коваль Валерій Юрійович; Дюжаєв Леонід Петрович, к.т.н., доц.

(Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут», м. Київ, Україна)

Стрімкий розвиток телекомунікацій та обчислювальної техніки дає змогу удосконалювати роботу пристроїв автоматичного керування, які можна застосувати для підвищення зручності та комфортності життя лю-дини. В найближчому майбутньому одним з передових завдань в сфері домашньої автоматизації є розробка сучасної системи житлового комплексу, яка повинна вміти розпізнавати конкретні ситуації, що відбуваються в приміщенні та відповідним чином на них реагувати, таку систему сьогодні найчастіше називають системою «Розумний дім».

Ключові слова: системи керування, розумний будинок, автоматизація житла, інтелектуальний будинок, комунікаційний протокол

...

Додатки:
Download this file (RTPSAS_2013_s2_p049.pdf)Коваль В.Ю., Дюжаєв Л.П.[Тези]471 Kb
 

Коментарі  

 
# Новосад А. А. 12.03.2013 10:35
Доброго дня!
Які, на вашу думку, можуть бути сформульовані практичні рекомендації при технічній реалізації подібних систем? Іншими словами, на які технічні аспекти проблеми слід звертати увагу в практиці проектування системи "Розумний дім"?
 
 
# Коваль В. Ю. 12.03.2013 19:14
Доброго дня! Дякую за запитання!
На мою думку, при реалізації таких проектів, в першу чергу необхідно звернути увагу на проектування основних підсистем безпеки (наприклад автоматичні системи пожежогасіння, контроль стану інженерних мереж) оскільки від їх робити залежить безпека життя людини. Особливу увагу слід приділити вибору та калібруванню сенсорів, тому що недостатня чутливість цих пристроїв не дозволить своєчасно відслідковувати небезпечну подію, натомість висока чутливість може призвести до хибних спрацювань. При проектуванні системи телекомунікацій слід обирати не однотипові лінії зв'язку, а комбіновані (дротові та радіо). В протоколі зв'язку необхідно реалізувати, щонайменше, контроль парності та циклічну контрольну суму, крім того слід забезпечити можливість керованим пристроям відправляти відповіді на запит, що свідчать про помилку при передачі (наприклад встановлений старший біт коду команди) такі заходи дозволять мінімізувати помилки, що виникають при передачі даних.
 
 
# Адаменко В. О. 12.03.2013 11:03
Доброго дня
В системах з основами штучного інтелекту є один недолік - вони мають право на помилку. Тому в проектуванні таких систем потрібно враховувати критичність помилки саме органу керування.
І чому б не використати комбіновану систему керування: тобто центральний орган керування і місцеві блоки автоматичного регулювання, що дозволять в цілому підтримувати працездатність системи при тимчасовому виході з ладу основної системи.
 
 
# Коваль В. Ю. 12.03.2013 19:14
Доброго дня! Дякую за запитання!
Безумовно, комбінована система керування забезпечить вищу надійність роботи в порівнянні з централізованою, крім того такий варіант спрощує подальше розширення системи та незалежність складових системи від центрального органу, але ціна такої реалізації значно зростає і цей чинник змушує розглядати як варіант спрощену, але дешевшу централізовану систему керування. Звичайно, заощаджувати на цьому аспекті не слід, але на сьогодні централізована система зі своїми недоліками та перевагами є раціональним рішенням.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma