"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Структурна схема перетворювача напруги для живлення бортової апаратури

Олійник Сергій Михайлович; Мовчанюк Андрій Валерійович, к.т.н., доц.

(Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", м. Київ, Україна)

У даній статті проводиться аналіз структурної схеми перетворювача напруги бортової мережі автомобіля в змінну напругу 220В який би відповідав вимогам до автомобільної апаратури та розрахований на вихідну потужність не менше 600Вт. Проводиться аналіз варіантів побудови пристрою. Обґрунтовується вибір основних вузлів. Як висновок наводиться отримана структурна схема.

Ключові слова: перетворювач напруги, бортова апаратура, структурна схема.

...

Додатки:
Download this file (RTPSAS_2013_s2_p067.pdf)Олійник С.М., Мовчанюк А.В.[Тези]551 Kb
 

Коментарі  

 
# Адаменко В. О. 12.03.2013 11:17
Доброго дня
При проектуванні бортової апаратури, особливо для використання у відповідальному транспорті (наприклад, карета швидкої допомоги), важливим показником є безвідмовність роботи. Тому можливо є доцільним проводити вибір структурної схеми виходячи з надійності роботи окремих вузлів і можливості створення дублюючих ланок?
 
 
# Олійник С. М. 12.03.2013 23:32
Звісно, надійність обладнання бортової апаратури - є важливим параметром, але розглянутий підхід побудови структурної схеми виходячи з ККД, також враховує надійність. Оскільки, чи вищий ККД, тим менша робоча температура вузлів тим більший термін їх служби.
Слід не забувати про конкурентно спроможність кінцевого виробу, в плані собівартості. Тому до використання дублюючих ланок слід віднестися з обережністю. Зараз розглядається варіант з посиленим захистом.
 
 
# Адаменко В. О. 13.03.2013 08:33
З точки зору ККД і терміну служби - дійсно так, але з точки зору стабільності роботи - не завжди.
Іноді системи з нижчим ККД працюють значно стабільніше, ніж високопродуктивні системи.

Крім того, вибір елементної бази з запасом по потужності (напрузі, струму і т. д.) підвищує надійність системи в цілому, але збільшує її вартість.

Я все-таки вважаю, що компроміс вартість-якість для систем, від яких може залежати життя людини, повинен схилятися в бік якості, а не вартості.
 
 
# Олійник С. М. 14.03.2013 21:26
Слід зауважити, що мною проведено прорахунок надійності різних варіантів структурної схеми. В тезах розглянуто лише завершальний етап.

Всі елементи взяті з двох-, трьох кратним запасом. Також кожен з блоків в паралельно-послідовному з"єднанні здатен витримувати двократне перевантаження. Такий запас мало впливає на кінцеву ціну виробу.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma