"Радіотехнічні поля, сигнали, апарати та системи"

Особливості застосування ультразвукових резонансних п’єзоелектричних приводів-випромінювачів в системах мехатроніки

Автор:

Новосад Андрій Анатолійович, аспірант (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», м. Київ, Україна)

Одним з перспективних методів інтенсифікації технологічних проце-сів є введення в рідину ультразвукових механічних коливань та збудження в рідкому середовищі акустичної кавітації. [1]

...

Додатки:
Download this file (RTPSAS_2012_s7_p167.pdf)Новосад А.А., тези[Повний текст]256 Kb
 

Коментарі  

 
# Закревський О. Ф. 22.02.2012 12:30
якщо я правильно зрозумів, ваш привід занурюється у середовище в якому збуджено УЗ коливання з метою вимірювання його параметрів, наскільки точними будуть покази, як впливатимуть змінні в часі параметри на точність вимірів, нп. температура середовища?
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 22.02.2012 14:15
Привід занурюється в середовище з метою збудження акустичних коливань і кавітації. А метою є керування кавітаційними процесами. Для цього необхідні сигнали зворотного зв'язку за кавітацією або параметрами акустичного поля в рідині. в результаті ми отримуємо складну систему, в яку входять генератор, п'єзопривід і кола зворотних зв'язків. Для проектування і аналізу такої системи необхідні передаточні функції привода, які і були виведені.
 
 
# Закревський О. Ф. 22.02.2012 18:27
якщо п"єзопривід занурено у робоче середовище, то він теж підлягає руйнуючій дії кавітації, як можна захистити сам привід від її руйнуючої дії? а лінія зворотного зв"язку, що теж частково знаходиться у робочому середовищі?
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 23.02.2012 09:59
Ці проблеми вирішуються підбором кавітаційно-стійких матеріалі.
 
 
# Закревський О. Ф. 22.02.2012 12:34
У тезах згадано про можливість керувати інтунсивністю УЗ за посередництвом струму або ж напруги споживання УЗВ, наскільки такий підхід ефективний з точки зору масового виробництва, адже параметри кожного УЗВ змінюються від зразка до зразка? А в процесі роботи УЗВ під впливом тієї ж температури параметри матеріалу з якого виготовлений УЗВ будуть також змінюватись,
як це вплине на точність вимірів і наскільки точність є суттєвою?
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 22.02.2012 14:20
У зв'язку з тим, що параметри УЗВ змінюються така система, як і будь-який інший РЕЗ, потребуватиме настроювання при виробництві. Такі системи надто специфічні, щоб випускатися масово (немає необхідності виготовлення великої кількості систем). В кращому випадку це може бути великосерійне виробництво в межах якого настроювання системи не є проблемою.
 
 
# Закревський О. Ф. 22.02.2012 18:38
ви мали на увазі "...виробництві..", що застосовує УЗВ як складову певного технологічного обладнання, чи виробництві самих УЗВ?
Оскільки інша частина мого запитання стосувалась впливу зовнішніх факторів на роботу УЗВ у певному технологічному циклі, а саме змінюється температура робочого середовища в якому генерується УЗ коливання, оскільки ККД будь-якої системи...
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 23.02.2012 10:07
я мав на увазі УЗВ як складову певного технологічного обладнання. В процесі роботи параметри УЗВ змінюються, що веде до зміни резонансної частоти. Тому сучасні генератори для УЗВ будуються з автопідстроюванням частоти. зміна температури може вплинути і на робоче середовище, змінивши характер кавітаційних процесів. Саме тому і пропонується введення ЗЗ за кавітацією чи параметрами акустичного поля
 
 
# Мовчанюк А. В. 24.02.2012 17:03
Як Ви вважаєте, чи зміниться щось у Вашій моделі в разі переходу від розгляду УЗВ як системи з зосереджиними параметрами до системи з розподіленими параметрами?
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 28.02.2012 20:09
В даній моделі С0 – статична ємність п’єзоелемента; Rе – опір електричних втрат, обумовлений діелектричними втратами і струмами стікання; См – ємність, що еквівалентна механічній податливості п’єзопривода ; Lм – індуктивність, еквівалентна механічній масі п’єзо-привода ; Rм – опір механічних втрат, обумовлений внутрішнім тертям, пов'язаний зокрема рухом областей спонтанної електризації. Ці величини визначаються експериментально для УЗВ, який планується застосовувати у певній мехатронній системі. Якщо існує можливість визначити ці параметри як розподілені, то в загальному вигляді модель не зміниться, а параметри моделі будуть визначатисч через лінійні розміри перетворювача. Але, наскільки мені відомо, розгляд УЗВ як системи з розподіленими параметрами більш доцільний при вирішенні задачі синтезу УЗВ. Тоді модель УЗВ має інший вигляд.
 
 
# Попсуй В.І. 27.02.2012 18:20
Навіщо використовувати сигнали з давачів тиску, якщо в якості сигналів керування можуть бути використані вхідні струм і напруга?
 
 
# Андрій Анатолійович Новосад 28.02.2012 20:14
За допомогою вхідних струмів і напруг ми можемо контролювати інтенсивність акустичного поля в рідині навіть при зміні деяких параметрів рідини, але не можемо напряму контролювати ступінь розвиненості кавітації і кавітаційні ефекти. тому в деяких випадках необхідні і давачі тиску, розміщені в робочій рідині.
 

Додавати коментарі можуть лише авторизовані користувачі. Введіть логін та пароль або зареєструйтеся.

Пошук

Авторизація


Останні коментарі

Joomla inotur picma